Shop Mobile More Submit  Join Login
ceper by muaz ceper by muaz
"ceper" is a game with the bottle cap:D

Ceper ialah sejenis permainan yang mengunakan penutup botol minuman, ia merupakan salah satu permainan tradisional yang selalu dimainkan golongan kanak-kanak.

Permainan ini pada kebiasaanya akan melibatkan dua pemain dan lebih.
cara pemainan ini ditentukan dengan mengira jumlah ceper yang berjaya diperolehi.

Semasa menimbang ceper tersebut,contohnya satu ceper akan mewakili dua puluh markah. Teknik permainan ini mestilah mengunakan geseran pada ceper yang tersusun bertindih
menegak.

Permain hendaklah menjentik ceper yang ditentukan pihak lawan supaya mengenai caper yang dikehendaki.

Pemenang akan ditentukan oleh bilangan jumlah ceper yang berjaya ditimbang dan akan dikira mengikut markah.

Peraturan ini ditentukan apabila ceper yang bertindih dua dipangil ayam maankala bertindih tiga dipangil jamban dan ceper yang bertindih empat dipangil bunga.
Add a Comment:
 
:icongoliath66:
goliath66 Featured By Owner Nov 6, 2009
hahaha ,nie time dulu2 punye game.
wah ingt plak time tu punye la suke
gile mean bende nie.
Reply
:iconsupremehydra:
Supremehydra Featured By Owner Jun 7, 2009
wow, how did you make that beautiful gritty effect?
Reply
:iconmuaz:
muaz Featured By Owner Jun 11, 2009  Student
photoshop:D
Reply
:iconsupremehydra:
Supremehydra Featured By Owner Jun 14, 2009
owh, yes, of course, haha. thanks. I'll try that
Reply
:iconniduria:
niduria Featured By Owner Jun 4, 2009
muaz
ko la member aku yg terbaik
gempak
ko beyond
Reply
:iconmuaz:
muaz Featured By Owner Jun 11, 2009  Student
ahmad airudin kau lah teman berbualku:D
Reply
:iconwarnaiman:
warnaiman Featured By Owner May 23, 2009  Professional Photographer
nostalgia la bro , ingat kisah silam :D kalau buat sepia maybe lagi kaw kot (tapi yg tak tau apa benda ni sure boring) kat kg aku dulu panggil main tudung botol je dan kat tenpat aku tudungnya ada 5 biji... btw nice shot
Reply
:iconmuaz:
muaz Featured By Owner Jun 11, 2009  Student
haha
tau kurang satu tapi kte kene pilih satu untuk diasing kan :D
Reply
:iconwarnaiman:
warnaiman Featured By Owner Jun 19, 2009  Professional Photographer
:D
Reply
Add a Comment:
 
×



Details

Submitted on
May 23, 2009
Image Size
547 KB
Resolution
800×532
Link
Thumb
Embed

Stats

Views
4,272 (1 today)
Favourites
3 (who?)
Comments
9
Downloads
2,180

Camera Data

Make
NIKON CORPORATION
Model
NIKON D70s
Shutter Speed
10/800 second
Aperture
F/8.0
Focal Length
20 mm
Date Taken
Jan 18, 2005, 3:25:40 AM
×